Diósdon és környékén messze igények alatti a bölcsődei és óvodai férőhelyek száma, a csoportok nemegyszer túlzsúfoltan működnek. Családi Napközink létrehozásával alternatív választási lehetőséget szeretnénk biztosítani azon szülők számára, akik

- munkavállalás mellett nem tudják megoldani gyermekük biztonságos felügyeletét;
- a túlzsúfolt intézményi ellátás helyett előnyben részesítenék a csoportok kis létszámát, a családias, szerető légkört;
- még nem a hét minden napján, de már rendszeresen szeretnék gyermeküket kisgyermekek közösségébe járatni.

A Babaparadicsom Családi Napközi elsődlegesen 1-3 éves gyermekek részére nyújt napközbeni ellátást. Gyermeklétszám csoportonként maximum 7 fő.

Amit fontosnak tartunk:

Tudjuk, hogy a gyermekek nevelése elsősorban a család joga és kötelezettsége, ebben a Családi Napközi kiegészítő szerepet játszik. Mi, mint második szocializációs közeg, a kis csoportokkal talán nem jelentünk olyan nagy szakadékot a gyermek számára a család után, mintha egy 30 fős csoportban kezdené a világgal történő tágabb ismerkedést. Egy ilyen kis csoportban sokkal "könnyebben" megy a beszoktatás, a szülőktől történő hosszabb-rövidebb elválás.

Fő tevékenységünknek a játékot tekintjük. Minden fejlesztést játékon keresztül valósítunk meg. Ebben az életkorban fontos az önállóságra nevelés, a helyes étkezés, higiéniás és öltözködési szokások elsajátítása. Ösztönözzük a gyermekek kreatív, önálló tevékenységét. Ehhez a gyermekek számára harmonikus légkört, balesetmentes, esztétikus környezetet biztosítunk.

Heti/napirendünk folyamatos, de bizonyos kereteken belül rugalmas is kell, hogy legyen. Meg kell látni, hogy mikor van kedvük pl. énekelni, tornázni, táncolni, bábozni, mesét hallgatni stb., és ezeket az igényeket figyelembe kell venni. Akkor is, ha a hetirend mást ír elő.

Nagy hangsúlyt fektetünk a
mozgásra. Nálunk nincs nap torna nélkül.

Környezetünk, a világ tágabb megismerése, a társas együttélés szabályainak elfogadása, az érdeklődés felkeltése bizonyos dolgok iránt mind a nevelési feladataink fontos részét képezik. Tavasztól őszig együtt ültetünk, locsolunk, gondozzuk a kertet. Télen minden nap ellenőrizzük a madáretetőnket, illetve hogy mennyi magot csipegettek el a madarak.

Szolgáltatásunk részét képezi a napi 4-szeri egészséges étkezés. Az ebédet olyan beszállítótól rendeljük, aki a gyártási folyamat során nem alkalmaz mesterséges színezőket vagy tartósítószereket. A kifejezetten ennek a korosztálynak megfelelő étlapot dietetikus készíti.

Heti 1 alkalommal a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek az angol nyelv alapjaival. Ez a foglalkozás a szülő által választható fakultatív foglalkozás.

És végül magamról:

Varga Valériának hívnak. Gyermekeim felcseperedése során vált számomra teljesen egyértelművé az, hogy életem nagy részét már nem egy irodában, hanem jókedvű, vidám 2-3 éves kisgyermekek nevelésével szeretném tölteni. Ehhez érzek magamban erős szakmai elhivatottságot, rátermettséget. A váltásra tudatosan készülve megszereztem a kisgyermek nevelői szakképesítést. Továbbá rendelkezem a Testnevelési Főiskola felsőfokú atlétika edzői képesítésével is, amely szintén hasznos számomra a kisgyermekek mozgásának fejlesztése során.

A már korábban megalakított Babaparadicsom Családi Napközi működtetését 2010 januárjától vettem át, melyet azóta is boldogan végzek. Nincs is attól felemelőbb érzés, mint amikor egy vidám nap után a nagymamával boldogan hazainduló gyerkőc az ajtóban megáll (mert eszébe jut valami), kiveszi a szájából a cumit és azt mondja: "Elfelejtettem puszit adni, Vali néni. Majd holnap is jövök."